Mikä on amazake?

amazake

Amazake on koji-fermentoitu (hapatettu) juoma, joka on tehty kojista, riisistä ja vedestä. Ama tarkoittaa japaniksi makeaa ja zake on sama kuin sake, joka on tunnettu alkoholijuoma. Amazakesta poiketen amazake ei sisällä alkoholia.

Koji on vilja, johon on kasvatettu kojisieni-rihmastoa, joka toimii hapattamisen alullepanijana. Amazake on nautittu Japanissa jo pitkään terveellisenä makeana juomana tai hillona. 

Miten amakoji on terveellinen?

Amazake on ollut pitkään suosittu juoma väsymyksen lievittämiseen ja lämpöhalvauksen ehkäisyyn. Myöhemmin huomattiin amazaken korkeat ravintoarvot, minkä jälkeen kiinnostus amazakeen on kasvanut. 

Amazaken ominaisuuksista mainittakoon ensimmäisenä, että amazakessa on luonnollista makeutta, ilman lisättyä sokeria. Koji-rihmaston avulla riisien tärkkelys on hajotettu glukoosiksi. Amazake sisältää runsaasti glukoosia, jota käytetään aivotoiminnan energiaksi. 

Amazake sisältää myös entsyymejä. Entsyymit ovat todella tärkeä osa ihmisten ruoansulatusta, niin imeytymisessä kuin aineenvaihdunnassa. 

Amazaken kolmas tärkeä ominaisuus ovat aminohapot. Amazakessa on kaikki yhdeksän ihmiselle välttämätöntä aminohappoa, joita ihminen ei kykene tuottamaan itse. Aminohapot ehkäisevät väsymystä ja vaikuttavat immuniteetin toimintaan sekä rasvan polttamiseen. Aminohapot vaikuttavat ihon, hiusten ja kynsien rakenteeseen, ja tästä syystä ama on huomioitu kauneudenhoidossa.

Amazake sisältää lisäksi runsaasti B-vitamiineja, jotka muun muassa auttavat energian tuottamisessa, aivojen toiminnassa ja henkisessä ja fyysisessä jaksamisessa.

Amazaken vaikutuksia tutkitaan sekä lääketieteessä että urheilussa. 

Miten amazakea käytetään?

Amazakea voi nauttia sellaisenaan juomana tai makeutusaineena. Makeutusaineena sitä voi laittaa pari ruokalusikallista smoothien, jugurtin tai puuron sekaan. Vaikka amazakea sanotaan terveelliseksi, ei sitä kuitenkaan kannata käyttää liikaa. Perusterveelle ihmiselle riittää kupillinen per päivä.